divendres, 8 d’octubre del 2021

6è. DESCOBRIM LLEIDA

Avui hem anat al Museu de Lleida per tal de fer una ruta i descobrir què va passar a la nostra ciutat al segle XVII i XVII amb la guerra dels Segadors i la guerra de Successió.

Hem descobert moltes coses:

- Que l'actual Iruña és una de les cases més antigues de Lleida. On comprovem que en aquella època no hi havia balcons. Tampoc hi havia clavegueram a la ciutat ni lavabos a les cases; la gent quan feia les seves necessitats les tiraven per la finestra al carrer.

- Que a Lleida hi havia la universitat més important d'Espanya on venien tots els de la Corona d'Aragó. Fins que Felip V va decidir clausurar-la i deixar només oberta la universitat de Cervera, que estava situada en un lloc planer i podien controlar als estudiants si es revolucionaven.

- Que la Panera va ser edificada en un principi per guardar el gra, l'oli... Després va ser destinat a caserna militar i finalment per guardar quadres, obres d'art. Per això actualment és un museu.

- Que Felip V va convertir la nostra Catedral en caserna militar durant la guerra de Successió i els obispes van haver de traslladar-se a l'església de sant Llorenç

-  Al museu de Lleida hem pogut veure diferents tapissos, escultures que es van trobar a la Seu Vella i van haver de restaurar.

...

En aquesta sortida hem aprés moltíssimes coses de la nostra estimada ciutat.